PREDRAG VRANEŠEVIĆ

Predrag Peđa Vranešević rođen je 27. maja u novom Sadu, od roditelja Ljubice i Branislava Vraneševića, profesora. Maturirao je 1964. u Gimnaziji 'Jovan Jovanović Zmaj', a 1972. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Do 1981. radio je u novosadskom 'Urbisu' (jedan od najznačajnijih stručnih poduhvata bilo mu je urbanističko i prostorno rešenje Novog naselja). Zatim prelazi u slobodne umetnike, a 1990. zaposlio se kao muzički urednik u Radio televiziji Novi Sad.

Sa bratom Mladenom - Batom bavio se muzikom, kojom su se svrstali u vrhunske umetnike u zemlji. Od 1978. vodili su poznatu umetničku grupu 'Laboratorija zvuka' i pisali aranžmane za film i televizijske serije, u koje su uneli savremeni izraz i obogatili ih originalnim idejama i zvukom. Konponovali su i pozorišnu muziku. Sa rediteljem Želimirom Žilnikom, Peža i Bata su koautori 'Gastarbajter opere' u Srpskom narodnom pozorištu, koja je sa velikim uspehom izvođena više sezona. Takođe su za brojne reditelje, između ostalih i za Dejana Mijača, Dimitrija Đurkovića, Vidu Ognjenović, pisali muziku za pozorišne predstave 'Smrt trgovačkog putnika', 'Oluja', Prenoćište', 'Obešenjak' i druge koje su izvođene u Narodnom pozorištu u Beogradu i u Sarajevu, Beogradskom dramskom, Pozorištu 'Duško Radović' i svim većim teatrima sa prostora Jugoslavije.

Veliku pažnju publike i medija izazvali su 1984. u Londonu, muzičko tekstualno vizuelnim performansom pod nazivom 'Uzjahati konja svetog Marka'.

Za umetnički rad i doprinos nagraženi su 'Brozanim Zmajem' u Krakovu i zlatnim medaljama na Festivalu dokumentarnog i kratkog igranog filma u Beogradu.

                                                                                                                                  (iz Enciklopedije Novog Sada)